Opposanten: “Regering saboteert verkiezingscampagne door alle kerosine op eisen” (CongoForum)

LUBUMBASHI – De politieke partij van presidentskandidaat Martin Fayulu, ‘Engagement pour la citoyenneté et la démocratie’ (ECIDE), is boos omdat de regering alle beschikbare kerosinevoorraden heeft opgeëist, en dat in volle verkiezingscampagne. Devos Kitoko, secretaris-generaal van ECIDE, heeft deze gang van zaken aangeklaagd op een persconferentie in Lubumbashi.

Het gebrek aan brandstof voor private vliegtuigen heeft tot gevolg dat Fayulu, die nu in de Equateur-regio is, daar niet kan vertrekken om naar Lubumbashi te gaan. Fayulu wordt al sinds zaterdag in Lubumbashi verwacht, aldus Radio Okapi.

“Onze voorzitter kreeg te horen dat de regering alle kerosine had opgeëist in alle luchthavens van ons land. Ze hebben geprobeerd om in Mbandaka brandstof te vinden, maar die was er niet.”

Volgens Devos Kitoko is de houding van de regering onaanvaardbaar. “We zijn in volle verkiezingscampagne, en dat in een land met de afmetingen van een continent. In Congo is het vliegtuig het enige transportmiddel waarmee je alle 26 provincies en alle belangrijke steden kan bezoeken.”

De secretaris-generaal van ECIDE vindt dat de autoriteiten blijk geven van ‘antidemocratische praktijken’.

Dr. Denis Mukwege, die ook presidentskandidaat is, uitte al dezelfde klacht. Ook hij heeft het moeilijk om campagne te voeren door een gebrek aan kerosine.

Zondag arriveerde de huidige president, Félix Tshisekedi, in de stad Goma (Noord-Kivu), na een verblijf in Zuid-Kivu. In een meeting ter plaatse beloofde hij een eind te zullen maken aan de oorlog en alle zones te zullen bevrijden die nu zijn bezet door de rebellen van M23. Het ontbrak overigens niet aan beloftes, want de president gaf aan dat hij ook het middelbaar onderwijs en de kraamzorg gratis wil maken in alle provincies.

© CongoForum, 11.12.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Grace Amzati

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.