Jean-Pierre Bemba: “Denkt u dat ik risico’s zou hebben genomen met die helikopters als ik wist dat er op 20 december geen verkiezingen zouden zijn?”

KINSHASA – De onafhankelijke nationale kiescommissie (CENI) nam vrijdagavond een nieuwe partij verkiezingsmateriaal in ontvangst (bijna 100.000 kilo), bestemd voor de stembureaus. Het gaat om resultatenfiches en documenten voor verslagen van verkiezingsoperaties, die momenteel opgeslagen liggen in Kinshasa in afwachting van hun verspreiding over het hele land.

Ondanks de voorbereidingen ligt de grootste uitdaging in het vinden van geschikte transportmiddelen. De CENI wacht nog steeds op vier Antonov-vliegtuigen en tien helikopters om het proces te versnellen, een probleem waarop de Congolese autoriteiten een antwoord proberen te vinden, bericht Actualité.cd.

Jean-Pierre Bemba, vice-premier, belast met Defensie en lid van het presidium van de Union Sacrée, de politieke coalitie onder leiding van Félix Tshisekedi, reageerde op de geuite bezorgdheid: “We volgen wat de mensen van de CENI zeggen. We zijn er klaar voor. Denkt u dat ik zoveel risico’s met helikopters zou nemen als ik niet zeker wist dat er op 20 december verkiezingen zouden zijn?”

Hij voegde eraan toe: “Tenzij de CENI een verrassing voor ons in petto heeft. Ik las onlangs dat we een overeenkomst hebben getekend met Angola om vliegtuigen te krijgen. Ik heb ook helikopters van Monusco in het oosten gezien. Dit is trouwen geen zaak voor de president, het is een zaak voor de CENI.”

CENI van zijn kant blijft vastbesloten om de verkiezingen binnen de gestelde termijn te organiseren.

© CongoForum, 11.12.23 (rk)

Beeld – bron: Jean-Pierre Bemba, Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.