Masimanimba: kiezers moeten meer dan honderd kilometer reizen om nieuwe kiezerskaart te krijgen (CongoForum)

BANDUNDU – Een aantal Congolezen uit de streek van Masimanimba heeft veel problemen om een nieuwe kiezerskaart te krijgen, met als gevolg dat ze riskeren niet te kunnen stemmen op 20 december.

Deze burgers zijn volgens Radio Okapi gedwongen om honderden kilometers te reizen naar de hoofdplaats van het gebied om de kaarten te verkrijgen, een lastige klus voor inwoners van afgelegen dorpen zoals Mokamo, PayKongila en Mindungi, die op meer dan 130 km afstand liggen.

Sommige inwoners met slechte kiezerskaarten gaven de moed al op. Donald Sindani, volksvertegenwoordiger voor de regio, vraagt maatregelen om duplicaten van kiezerskaarten makkelijker verkrijgbaar te maken.

“De situatie is rampzalig omdat het gebied Masimanimba uitgestrekt is. Duplicaten worden alleen uitgegeven in de hoofdplaats van het gebied, maar als je in PayKongila, Mokamo of Bindungi bent, ben je meer dan 130 km van de hoofdplaats verwijderd. Niemand kan accepteren dat je zo’n afstand moet afleggen om deze duplicaten te krijgen. We stellen voor dat mensen op de verkiezingsdag met hun huidige kaarten kunnen stemmen en de lijsten kunnen gebruiken om hun registratie te controleren”, aldus Sindani, provinciaal député voor Masimanimba.

Gevraagd naar de situatie, erkende de provinciale secretaris van de Onafhankelijke Nationale Kiescommissie (CENI) de complexiteit van het probleem. Hij kondigde aan dat het verkiezingsmateriaal binnenkort in alle sectoren zou worden ingezet en verzekerde dat de commissie het probleem aan het aanpakken is.

© CongoForum, 11.12.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.