Mukwege beschuldigt machthebbers ervan verkiezingscampagne opposanten te belemmeren (CongoForum)

KINSHASA – “Het is met kracht dat ik de kwaadaardige acties van de aftredende regering aan de kaak stel, die allerlei trucs uithaalt om te voorkomen dat wij onze verkiezingscampagne normaal kunnen voeren”. Dat zegt opposant en presidentskandidaat Denis Mukwege in een brief die afgelopen vrijdag via de sociale media is gepubliceerd.

In zijn brief haalt Denis Mukwege aan dat er op woensdag 6 december in Goma campagneborden van hem werden omgezaagd op last van de burgemeester, in afwachting van de komst van president Félix Tshisekedi (die zondag daar was). Hetzelfde gebeurde in Kinshasa en Kananga, aldus Radio Okapi.

Volgens de wet is iedereen strafbaar die tijdens de verkiezingscampagne posters, foto’s en andere verkiezingspropaganda van een kandidaat of politieke partij vernielt.

Dr. Mukwege schrijft dat op diverse luchthavens, waaronder Bunia en Kisangani, brandstof werd opgeëist door het kamp van Tshisekedi, dit met de bedoeling om ervoor te zorgen dat andere presidentskandidaten niet het met vliegtuig zouden kunnen reizen.

Ook op de luchthavens van Bukavu en Goma wordt kerosine gevorderd, waardoor alle campagneverplaatsingen van concurrenten worden verhinderd.

Tot slot veroordeelt Mukwege met klem deze aanpak, die geen eerlijk, geloofwaardig en transparant verkiezingsproces garandeert.

© CongoForum, 11.12.23 (rk)

Beeld – bron: Denis Mukwege, Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.