Verkiezingscampagne in Mbandaka: Jean Claude Baende belooft vrede en voedsel (CongoForum)

MBANDAKA – Presidentskandidaat nummer 6, Jean-Claude Baende Etafeliko, beloofde aan de bevolking van Mbandaka (Equateur) vrede en brood op zijn verkiezingsbijeenkomst op zaterdag 9 december. Dat meldt Radio Okapi.

Volgens Baende staan ‘vrede’ en ‘brood’ symbool voor de veiligheid en het welzijn dat hij als zesde president van de DR Congo zal bieden als hij wordt verkozen.

Ten overstaan van de inwoners van Mbandaka die naar hem kwamen luisteren, had Jean-Claude het over de ontwikkeling van de DR Congo.

Baende, die vroeger nog gouverneur was van Equateur, wil prioriteit geven aan het verzekeren van de veiligheid van alle Congolezen. Hij zei in staat te zijn om een eind te maken aan de oorlog in het oosten van het land, naar het voorbeeld van de Enyele-opstand die uitbrak in Equateur toen hij daar nog gouverneur was. Baende wil het Congolese leger verbeteren zodat het even sterk en waardig wordt als in de tijd van Mobutu.

Andere prioriteiten voor vrede in de DR Congo, voegde de voorzitter van de Alliance des démocrates humanistes (ADH) eraan toe, zijn het herstel van het staatsgezag en de eenheid van het Congolese volk door stammentwisten en corruptie uit te bannen.

Volgens de presidentskandidaat kan het welzijn van de bevolking ook worden verzekerd door de landbouw te stimuleren en de natuurlijke rijkdommen te benutten, ook om jobs te creëren. Maar ook de aanleg van sociaaleconomische basisinfrastructuur van goede kwaliteit is belangrijk.

Tot slot hekelde deze presidentskandidaat de zwaktes van het huidige verkiezingsproces. Hij spoorde de Congolezen wel aan om op 20 december te gaan stemmen en waakzaam te blijven om verkiezingsfraude te voorkomen.

© CongoForum, 11.12.23 (rk/pjj)

Beeld – bron: Radio Okapi/Paul Richard Malengela

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.