Verenigde Staten kondigen 72-uur staakt-het-vuren aan, goedgekeurd door DR Congo en Rwanda (CongoForum)

WASHINGTON – De Verenigde Staten kondigden aan dat ze een 72 uur durend staakt-het-vuren tussen de DR Congo en Rwanda mogelijk hebben gemaakt.

In een verklaring die op maandag 11 december werd vrijgegeven, toonde de regering-Biden zich verheugd over wat zij beschouwde als het resultaat van afzonderlijke ontmoetingen die de Director of National Intelligence (DNI), Avril Haines, op 19 en 20 november had met de presidenten Paul Kagame en Félix Tshisekedi. Dat meldt Radio France Internationale (RFI).

Volgens de Amerikaanse autoriteiten trad het staakt-het-vuren maandagmiddag in werking, wat nieuwe hoop geeft op een hervatting van het de-escalatieproces.

Het door de VS aangekondigde staakt-het-vuren is bedoeld om de recente opmars van de M23 een halt toe te roepen. De VS hopen dat de strijders, die aanwezig zijn in Mushaki en langs de Kirolwire-Kitchanga-as, zich na 72 uur terugtrekken.

Op een vergadering van de Veiligheidsraad op maandag heeft Robert Wood, een van de vertegenwoordigers van de VS bij de Verenigde Naties, Rwanda publiekelijk opgeroepen om zijn steun aan de M23 stop te zetten en zich terug te trekken van Congolees grondgebied.

De Amerikaanse regering kondigde ook aan dat ze haar inlichtingendiensten en diplomatieke middelen zou inzetten om de activiteiten van de strijdkrachten en gewapende groeperingen tijdens deze staakt-het-vuren-periode in de gaten te houden.

Op het terrein werden ondanks een stilte maandag rond 14.00u schoten gemeld in de buurt van Mushaki, een gebied dat nog altijd wordt gecontroleerd door M23.

“Aan Congolese zijde hopen we dat de Rwandese troepen aan het einde van dit staakt-het-vuren echt het Congolese grondgebied zullen verlaten”, vertelde minister van Buitenlandse Zaken Christophe Lutundula aan RFI.

Bemiddelaar Uhuru Kenyatta hoopt dat het staakt-het-vuren “voor onbepaalde tijd” wordt verlengd om het vredesproces te vergemakkelijken. De voormalige Keniaanse president zegt uit te kijken naar de hervatting van de gesprekken als onderdeel van het Nairobi-proces en naar definitieve onderhandelingen over duurzame vrede in de regio.

© CongoForum, 13.12.23 (rk)

Beeld – bron: ministerie van Defensie RD Congo/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.