Kiescampagne: nog vier dagen om kiezers voor zich te winnen (CongoForum)

KINSHASA – De kiescampagne in de DR Congo loopt nog welgeteld vier dagen. De verschillende kandidaten smijten zich nog meer in de strijd om de gunst van de kiezer, ook al krijgen vele van hen geen financiële steun van de partij of politieke groepering waarvan ze deel uitmaken, aldus Radio Okapi.

In een stad als Goma (Noord-Kivu) trachten de kandidaten nog mogelijke kiezers te overtuigen. Ze gebruiken autokaravanen en megafoons om de aandacht te trekken. Op grote wegen zijn verkiezingsaffiches te zien. Anderen werken zich in de kijker via de media. Sommigen moeten het stellen met wat foto’s en bedrukte T-shirts. Zij rekenen op het vertrouwen van hun achterban.

In de havenstad Matadi (Centraal-Kongo) wordt van alles geprobeerd om de kiezers te verleiden. Zo worden er stoffen of ‘pagnes’ en zelfs geld uitgedeeld.

Muziekfanfares worden soms ook ingeschakeld om de aandacht te trekken. Op vele plaatsen hoor je nu fanfares spelen. Sommige kandidaten hebben zelfs vrachtwagens waarmee ze muzikanten en dansers transporteren die de campagne luister komen bijzetten.

De bevolking vindt de verkiezingsperiode best oké omdat er nu iets te krijgen valt. Maar Jules Benga van het middenveld in Centraal-Kongo vindt dat cadeaus of giften nooit een reden mogen zijn om op iemand te stemmen.

Sommige kiezers vertellen overigens dat ze er nog niet in slaagden om een nieuwe kiezerskaart te krijgen van de kiescommissie (CENI). Hun eigenlijke kaart was onleesbaar geworden.

© CongoForum, 14.12.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jacques Mukonkole

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.