Corneille Nangaa: “Tshisekedi kwetst de vele Swahilitaligen in Congo” (CongoForum)

LUBUMBASHI – De vroegere voorzitter van de Congolese kiescommissie (CENI), Corneille Nangaa, heeft een scherp opiniestuk geschreven waarin hij zwaar uithaalt naar president Félix Tshisekedi. Volgens Nangaa deed Tshisekedi tijdens de lopende kiescampagne uitspraken die kwetsend waren voor heel wat Congolezen, bericht Ouragan FM.

Corneille Nangaa is woedend over uitspraken die Tshisekedi deed over de talen in Congo. Hij vindt dat de zittende president zich discriminerend opstelt tegenover de vele Congolezen die Swahili spreken. Tshisekedi deed dat bovendien onlangs ook in Lubumbashi, waar Swahili wordt gesproken.

Nangaa, die voorzitter is van de partij ADCP (Action pour la dignité du Congo et de son peuple), is van mening dat Tshisekedi het pad effent voor een soort ‘burgeroorlog’. “Hij sluit iedereen uit die niet zijn moedertaal heeft”, zegt Nangaa in zijn opiniebijdrage. Volgens hem gaat het niet op om alle Swahilitaligen te associëren met de M23-rebellen en Rwanda.

60% van de kiezers

De politicus wijst erop dat de mensen in de Kivu, Maniema, de regio Katanga en de vroegere Oostelijke Provincie allemaal Swahili praten. Ook in Kinshasa zijn er genoeg die Swahili spreken. “Dit gaat om 60% van de kiezers” luidt het.

Nangaa verstaat niet waarom Tshisekedi zoveel kiezers op de tenen trapt. Hij vindt dat de ploeg rond Tshisekedi haar kandidaat beter ‘in quarantaine’ kan plaatsen. “Voor het te laat is.”

Corneille Nangaa vraagt aan de Kasaïens om afstand te nemen van Tshisekedi. “Vijf jaar werden zij door Tshisekedi opgeofferd en uitgespeeld tegenover de andere gemeenschappen in ons land. Wie weet niet dat Tshisekedi zelf geld op zak stak dat bedoeld was om de Kasaï te ontwikkelen, met als uitleg dat dit zou zijn gedaan door zijn adviseurs?”. Nangaa blijft erbij: de Kasaïens zijn, net zo goed als alle anderen, de dupe van de huidige machthebbers in Congo.

© CongoForum, 14.12.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Martial Kiza Byamungu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.