Tshisekedi: “Minder geld verduisterd en meer inkomsten voor overheid dankzij IGF” (CongoForum)

KINSHASA – Félix Tshisekedi, kandidaat voor een tweede ambtstermijn als president, heeft opnieuw het werk geprezen dat de Algemene Inspectie Financiën (IGF) heeft verricht tijdens zijn eerste vijf jaar als staatshoofd van de DR Congo.

Tshisekedi kwam aan het woord in een verkiezingsprogramma van de Hoge Raad voor de Audiovisuele sector en Communicatie (CSAC), dat afgelopen dinsdag te zien was op de staatsomroep RTNC. ‘Kandidaat nr. 20’ ging er prat op dat Congo onder zijn presidentschap meer overheidsinkomsten kon realiseren. Dat kon dankzij de strijd tegen de verduistering van overheidsmiddelen onder leiding van de IGF, een dienst die verbonden is aan het presidentschap van de Republiek, meldt Actualité.cd.

“Wij zijn het regime dat de meeste middelen heeft gemobiliseerd, wat betekent dat we de verduistering van overheidsgeld hebben teruggedrongen, want als we een budget van 16 miljard hebben, komt dit doordat we ons hebben ingespannen om verduistering te bestrijden. De Algemene Inspectie Financiën, die van mij ruime bevoegdheden kreeg, deed enorm veel werk, zeer waardevol werk. Vandaag hebben we, dankzij zijn inspecteur-generaal Jules Alingete Key, vooruitgang geboekt. We hebben veel wanbeheer kunnen aanpakken”, aldus een enthousiaste Tshisekedi.

Félix Tshisekedi maakte een punt van het aanpakken van geldverduistering en financieel gesjoemel. Dat sloot aan bij zijn strijd tegen de ‘anti-waarden’, die zich in de overheidsinstellingen hebben genesteld. Werk dat door de Congolese bevolking wordt toegejuicht, aldus Actualité.cd.

De IGF helpt in belangrijke mate om inkomsten te vinden via haar financiële patrouilles. Volgens Jules Alingete blijft de algemene financiële controle van de overheidsfinanciën de belangrijkste sleutel tot het uitroeien van de ‘negatieve waarden’ bij de overheid.

© CongoForum, 14.12.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jean-Désiré Kanyama

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.