Verkiezingsgeweld: Human Rights Watch waarschuwt dat verkiezingen in gedrang kunnen komen (CongoForum)

KINSHASA – Human Rights Watch vreest dat het verkiezingsgeweld in de Democratische Republiek Congo wel eens de organisatie van de algemene verkiezingen op 20 december 2023 in gevaar zou kunnen brengen. Dat signaleert Radio Okapi. Die internationale mensenrechtenorganisatie waarschuwde zaterdag in een persbericht voor de risico’s van dit verkiezingsgeweld.

Volgens HRW moeten de Congolese autoriteiten dringend een onderzoek laten voeren naar de gewelddadige incidenten in de sfeer van de verkiezingen. De organisatie vindt ook dat de verantwoordelijken, ongeacht hun politieke overtuiging, moeten worden vervolgd.

Informatie waarover HRW beschikt, geeft aan dat er in het hele land botsingen waren tussen aanhangers van rivaliserende politieke partijen. Deze incidenten gingen gepaard met mishandelingen en seksueel geweld. Er viel minstens één dode.

Volgens de mensenrechtenvereniging bezondigden aanhangers van de regeringspartij UDPS zich aan bedreigingen en aanvallen tegen leiders van oppositiepartijen en journalisten. Maar ook aanhangers van de oppositie waren bij incidenten betrokken. En er worden nog altijd gewelddadige incidenten gemeld in verband met de verkiezingen.

“De Congolese autoriteiten moeten heel dringend optreden om geweld voor, tijdens en na de verkiezingen te voorkomen en dit om te vermijden dat een toch al gevaarlijke situatie kan escaleren”, zegt Thomas Fessy, hoofdverantwoordelijke voor Congo bij Human Rights Watch. “De politieke partijen én hun kandidaten moeten een publiek standpunt innemen tegen dit geweld. Zij moeten ervoor zorgen dat burgers de kans krijgen om op de kandidaten van hun keuze te stemmen.”

De Congolese autoriteiten moeten ook de veiligheid en beveiliging garanderen van alle verkiezingswaarnemers die over heel het land zullen worden ingezet. De kiescommissie (CENI) moet de resultaten van alle stembureaus publiceren én op de CENI-website zetten, zoals de wet verplicht om mogelijk geweld en misbruik na de verkiezingen te voorkomen.

© CongoForum, 18.12.23 (PVb)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.