Uiteenlopende meningen over verkiezingsdag van gisteren (CongoForum)

KINSHASA – Het stemmen is gisteren pas met vertraging op gang gekomen in Congo. Er waren ook problemen met stemmachines en incidenten. In Tshikapa moest de politie schoten afvuren om betogers te doen bedaren. De meningen over de verkiezingsdag van gisteren lopen uiteen, meldt Radio Okapi.

De regeringspartij UDPS zegt dat de nationale kiescommissie (CENI) erin is geslaagd om volgens de normale timing verkiezingen te organiseren. Maar volgens Faustin Kwakwa, die de campagne van opposant en presidentskandidaat Martin Fayulu coördineerde, hadden alle betrokken partijen moeten samenzitten om het te hebben over de zwakke punten in het verkiezingsproces.

Hervé Diakiese, woordvoerder van de partij Ensemble pour la République van Moïse Katumbi, heeft het over ‘de meest chaotische verkiezingen’ die Congo al meemaakte. Hij vindt dat de voorzitter van de CENI, Denis Kadima, moet opstappen uit respect voor de bevolking.

Presidentskandidaat Denis Mukwege klaagt over ‘ernstige werkingsproblemen en onregelmatigheden”, zo blijkt een communiqué van zijn kamp.

De presidentskandidaten Fayulu, Mukwege, Théodore Ngoy, Nkema Lilo en Anzuluni vinden dat de verkiezingen moeten worden overgedaan, met een nieuwe kiescommissie. Zij vinden dat er gisteren geen verkiezingen plaatsvonden.

© CongoForum, 21.12.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jean Claude Loky

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.