Kritiek op verkiezingen: betogen mag niet in Kinshasa, politie valt kantoren Fayulu aan (CongoForum)

KINSHASA – Diverse presidentskandidaten wilden vandaag in Kinshasa betogen om te protesteren tegen de manier waarop de recente Congolese verkiezingen zijn verlopen. Maar de autoriteiten in de Congolese hoofdstad verboden ‘om veiligheidsredenen’ alle betogingen. De politie verwijst naar een beslissing van de provinciale regering in Kinshasa.

Blaise Kilimbalimba, provinciaal commissaris van de politie in Kinshasa, zegt dat na diverse vergaderingen werd besloten om geen manifestaties toe te staan. Er zou trouwens vandaag een betogingsverbod gelden voor alle provincies.

De politie in Kinshasa vraagt aan de bevolking om het dagelijkse leven normaal te laten verlopen. Ze wil ‘maatregelen nemen’ om het betogingsverbod te doen naleven.

Vandaag werden manschappen van de politie opgemerkt bij de kantoren van opposant Martin Fayulu (Ecidé) in Kinshasa. Het ging er gewelddadig aan toe, en er werd naar verluidt met echte kogels geschoten.

De nationale politie is ondertussen fier op het feit dat er bij de recente verkiezingen geen doden of gewonden vielen in het land. Ze roept op om het verkiezingsproces te blijven beveiligen ‘met respect voor de mensenrechten’.

In de oppositie gingen stemmen op om de recente verkiezingsuitslagen niet te laten tellen wegens onregelmatigheden en gesjoemel. De oppositie verwees hierbij naar informatie van waarnemers en getuigen in stembureaus.

© CongoForum – redactie, 27.12.23

Beeld – bron: Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.