Noord-Kivu: bureau van VN-vredesmacht in Lubero sluit zijn deuren (CongoForum)

LUBERO – Het bureau van de VN-vredesmacht (Monusco) in Lubero is gesloten. De sluitingsplechtigheid vond gisteren, dinsdag, plaats in Mulo, op 5 kilometer van Lubero-centrum.

Josiah Obiat, die het kantoor Beni-Lubero leidt, liet de vlag van de Verenigde Naties in Mulo neerhalen. Die vlag wapperde daar al sinds 2002.

De sluiting van de site heeft te maken met de geleidelijke terugtrekking van de VN-vredestroepen uit de DR Congo. Op 31 december 2023 zullen de laatste werknemers van Monusco de basis in Lubero verlaten.

Het lokale middenveld hoopt dat de samenwerking tussen de bevolking en Monusco kan voortduren.

Hilaire Kamavu, actief in het middenveld, is bang dat sommige projecten, goedgekeurd door Monusco, uiteindelijk niet zullen worden uitgevoerd.

In de streek van Lubero weten ze dat de vredesmacht een aantal projecten realiseerde om bij te dragen tot meer stabiliteit. Het middenveld vindt ook dat de vredesmacht een belangrijke rol speelde om geweld te ontraden op plaatsen waar het Congolese leger niet zit.

Monusco vertrekt nu in Lubero in een onzeker veiligheidsklimaat. Maar de autoriteiten denken dat het tijd is voor de Congolezen om hun eigen lot in handen te nemen, meent kolonel Alain Kiwewa Mitela.

© CongoForum – Roger Mulyata, 27.12.23

Beeld – bron: Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.