Nieuw geweld in Kwamouth eist drie mensenlevens (CongoForum)

KINSHASA – In de streek van Kwamouth (Mai-Ndombe) waren er afgelopen dinsdag weer gevechten tussen het Congolese leger en strijders van de Mobondo-militie, meer bepaald in het kamp Nganda Bangala langs de Route nationale nr. 17. Drie personen kwamen om het leven. Een aantal burgers vluchtte het woud in om zich in veiligheid te brengen, aldus Actualité.cd.

David Bisaka, een provinciaal député die afkomstig is uit Kwamouth, signaleert het nieuwe geweld. Volgens hem werd een legervoertuig aangevallen door de Mobondo-militie. Hij is bang dat het heroplaaiende geweld het verkeer tussen Bandundu en Kinshasa in het gedrang kan brengen.

“Aan de gebruikers van de RN17 vragen we om waakzaam te zijn”, aldus Bisaka. “Bestuurders van voertuigen die van Kinshasa naar Bandundu willen rijden, moeten erg goed opletten om vreedzame burgers niet bloot te stellen aan het bestaande gevaar.”

Sinds juni 2022 is er al geweld in de streek van Kwamouth. De nationale kiescommissie (CENI) kon in de streek geen verkiezingen organiseren als gevolg van de aanhoudende onveiligheid. Het lukte nooit goed om kiezers te registreren of verkiezingen te houden; het was gewoon nog te onveilig.

© CongoForum, 28.12.23 (db)

Beeld – bron: Google Maps

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.