RVF waarschuwt voor “uitzonderlijke stijging” waterpeil Congorivier (CongoForum)

KINSHASA – Divine Mulumba Kapinga, adjunct-directeur-generaal van de Régie des voies fluviales (RVF), heeft in een persbericht van donderdag 28 december alarm geslagen over de “uitzonderlijke stijging” van het waterpeil in de Congorivier en haar bijrivieren. Volgens Radio Okapi roept de RVF de overheid en de bevolking op de nodige maatregelen te nemen om zich te beschermen tegen mogelijke overstromingen in de regio Kinshasa.

Het waterpeil van de Congorivier is al bijna gestegen tot het niveau van 1961 en zal bij een verdere stijging een bedreiging vormen voor de economische activiteiten en de mensen die langs de rivier wonen. Naast het verlies van mensenlevens door overstromingen dreigen er ook uitbraken van door besmet water overgebrachte ziekten. Een deel van de districten Ndanu en Petro-Congo (Kinshasa) langs de N’djilirivier staat al onder water.

Sinds het begin van december heeft ook de stad Bumba in de provincie Mongala te kampen met ernstige overstromingen. De ramp trof verschillende wijken, evenals een administratief gebouw, waarvan de activiteiten zijn verplaatst. In Ituri zijn in de regio van Djugu al meer dan 350 gezinnen getroffen door overstromingen van het Albertmeer.

Volgens regeringswoordvoerder Patrick Muyaya kwamen de overstromingen en aardverschuivingen in een aantal steden ter sprake tijdens de vijfde beperkte regeringsbijeenkomst die donderdag in Kinshasa door premier Jean Michel Samuel Lukonde werd voorgezeten. Volgens Muyaya hebben de betrokken ministers de opdracht gekregen om de nodige maatregelen te nemen om de getroffen families bij te staan.

© CongoForum, 29.12.23 (em)

Beeld – bron: Roger Musangu/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.