« Bomoko pona Congo », een campagne voor vrede en stabiliteit na verkiezingen (CongoForum)

KINSHASA – Zowat 30 organisaties uit het Congolese middenveld willen met de campagne « Bomoko pona Congo » (Eenheid voor Congo) ijveren voor vrede en stabiliteit na de verkiezingen. LUCHA, de Nationale Jeugdraad (CNJ), Filimbi, het Collectief 2016 (ter nagedachtenis van Rossy Mukendi) en studentengroeperingen ondersteunen de campagne, aldus Actualité.cd.

De campagne werd woensdag gelanceerd. Volgens de initiatiefnemers moeten de Congolezen accepteren dat er ‘onregelmatigheden’ waren bij de verkiezingen van 20 december 2023. “Ons land is ons enige erfgoed”, zei Carbone Beni namens de organisatoren. “We mogen de machine van onze instellingen niet blokkeren omdat er wat administratieve onvolmaaktheden zijn geweest. Geen enkele verkiezing in de wereld is volmaakt. »

De middenveldorganisaties vinden dat de bevolking rekening moet houden met alle inspanningen die de regering en de nationale kiescommissie (CENI) deden om verkiezingen te houden.

De activisten erkennen dat sommige stembureaus laattijdig hun deuren openden, dat medewerkers van de CENI soms slecht functioneerden, dat er informaticaproblemen waren, dat sommige bureaus langer moesten openblijven en dat sommige kiezers geen blijk gaven van een democratische ingesteldheid. Maar al die elementen kunnen het verkiezingsproces niet ongeloofwaardig maken, vinden ze.

Woensdag wilden opposanten in Kinshasa een protestmars houden. Maar die mars werd verhinderd; de politie schoot met traangas. Er viel een tiental gewonden bij de politie en de betogers.

© CongoForum, 29.12.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.