Noord-Kivu: moord op vijf burgers in Kazuba (CongoForum)

KAZUBA – Het Collectif des Victimes de l’Agression Rwandaise (CVAR) (Collectief van Slachtoffers van de Rwandese Agressie) heeft woensdag melding gemaakt van de afslachting van 5 burgers door M23-rebellen in het ‘groupement’ Bukombo, in het territorium Rutshuru (Noord-Kivu).

In een verklaring zegt de ngo dat de slachtoffers, onder wie ook een vrouw, zijn gedood in het dorp Kazuba. CVAR veroordeelde bij Radio Okapi deze nieuwe slachting onder vreedzame burgers.

“Op 26 december 2023 doodden de M23/RDF 5 burgers in het dorp Kazuba. CVAR veroordeelt nogmaals deze opzettelijke poging van de M23/RDF om de inheemse burgerbevolking uit te roeien, en veroordeelt het medeplichtige stilzwijgen van de internationale gemeenschap”, betreurde de communicator van de organisatie, Patient Kamayombi.

Hij riep ook de Congolese regering op om alles te doen wat in haar macht ligt om de bevolking van Masisi en Rutshuru, de slachtoffers van deze verwerpelijke daden, te redden.

De CVAR moedigde ook de bevolking van dit deel van het land aan om zich te blijven mobiliseren achter patriottische waarden en solidariteit met hun landgenoten die het slachtoffer zijn van een onrechtvaardige oorlog.

Op 24 december werden veel mensen gedood en anderen gewond tijdens een aanval op een site voor ontheemden in Mudugudugu.

© CongoForum, 29.12.23 (rk)

Beeld – bron: Google Maps

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.