Lokale ngo’s hekelen betrokkenheid leger bij illegale visserij op Edwardmeer (CongoForum)

GOMA – Een coalitie van een tiental lokale ngo’s die actief zijn op het gebied van milieu, grondrechten en mensenrechten heeft gisteren de betrokkenheid van sommige officieren van de Congolese marine bij illegale visserij op het Edwardmeer in Noord-Kivu aan de kaak gesteld.

In een brief aan de gouverneur van de provincie Noord-Kivu, waarvan Radio Okapi een kopie ontving, uitte de coalitie haar diepe ongerustheid over dit fenomeen, dat zij omschrijft als een milieudelict.

Lokale ngo’s, waaronder ‘Innovation pour le développement et la protection de l’environnement’ (IDPE), maken gewag van minstens 5 marineofficieren die zijn ingezet bij het Edwardmeer. Deze officieren zouden netwerken van illegale vissers hebben georganiseerd waarmee ze samenwerken bij illegale visserij-activiteiten die alle regels overtreden.

Volgens de ngo’s bedreigt en vernietigt dit de ecosystemen van het Edwardmeer en zijn visbestanden. Deze milieudelicten bedreigen ook de bestaansmiddelen van de lokale gemeenschappen, voegen ze eraan toe.

Ze bevelen de gouverneur van Noord-Kivu aan om deze activiteiten te doen stoppen, een onderzoek in te stellen en disciplinaire straffen op te leggen aan de daders en hun medeplichtigen.

De coalitie stelt ook voor dat de provinciale autoriteiten de commandanten en soldaten die zijn toegewezen aan dit ecologisch kwetsbare gebied van het Nationale Park Virunga regelmatig laten wisselen.

Alle pogingen van Radio Okapi om een reactie te krijgen van de commandant van de 33ste marinegroep over dit onderwerp waren tevergeefs.

© CongoForum, 29.12.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.