Grote Congolese Kerken zeggen dat Tshisekedi gevoelige voorsprong heeft (CongoForum)

KINSHASA – In haar voorlopige rapport dat gisteren in Kinshasa is gepubliceerd, stelt de verkiezingswaarnemingsmissie van de katholieke en protestantse Kerken (MOE CENCO-ECC) dat één presidentskandidaat zich van de anderen onderscheidt.

“De verkiezingswaarnemingsmissie constateert, dankzij het parallelle stemsysteem dat ze heeft opgezet, dat één kandidaat (in de presidentsverkiezingen van 2023) boven de anderen uitsteekt, met meer dan de helft van de stemmen die alleen op hem zijn uitgebracht”. Dat staat in het rapport dat is ondertekend door bisschop Donatien Nshole (CENCO) en dominee Eric Nsenga (ECC), signaleert Radio Okapi.

Woensdagavond had CENI de eerste resultaten gepubliceerd voor 173 kiesdistricten van de 179 en de diaspora. President Félix Tshisekedi, die een nieuwe ambtstermijn ambieert, staat voorlopig op de eerste plaats met 7.219.816 (77,3%) van de 9.333.562 uitgebrachte geldige stemmen, gevolgd door Moïse Katumbi met 15,7%.

De MOE CENCO-ECC stelde wel talrijke onregelmatigheden vast die de integriteit van de resultaten van de verschillende verkiezingen op sommige plaatsen kunnen aantasten. Daarom verzoekt ze de CENI, het Grondwettelijk Hof en de andere bevoegde rechtbanken en gerechtshoven om “de nodige conclusies te trekken, met volledige verantwoordelijkheid, afhankelijk van de gevolgen voor de resultaten van de presidentsverkiezingen.”

De waarnemingsmissie zette 25.000 waarnemers in die zich richtten op de 75.000 stembureaus in de DR Congo. Er waren ook 11.000 zogenaamde “burgerwaarnemers”.

Er werd reikhalzend uitgekeken naar haar rapport, vooral door bepaalde opposanten, die het huidige regime en de CENI ervan beschuldigden “schijnverkiezingen” te hebben voorbereid.

© CongoForum, 29.12.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.