Bunia: voorzitter jongerenparlement waarschuwt voor politieke manipulatie (CongoForum)

BUNIA – De voorzitter van het jeugdparlement van Ituri, Gloire Abasi, heeft de jongeren van die provincie opgeroepen om manipulatie door politici, met als doel de openbare orde te verstoren, te vermijden. Hij deed zijn oproep onlangs op een persconferentie in Bunia (Ituri).

Abasi nam de gelegenheid te baat om de incidenten en onregelmatigheden aan de kaak te stellen die in sommige stembureaus zijn waargenomen, meldt Radio Okapi.

“Het jongerenparlement wil de vrede, de sociale cohesie en het samenleven behouden. Dat is de sleutel tot ontwikkeling in Ituri, dat geteisterd wordt door het activisme van gewapende groepen”, aldus Abasi.

“Sommige jongeren zijn beroofd van hun burgerrechten, hun namen zijn niet geregistreerd en ze zijn in bepaalde gebieden onbereikbaar als gevolg van de onveiligheid. Daarom roept het jongerenparlement van Ituri de jongeren op om zich terughoudend op te stellen en af te zien van elke vorm van geweld, maar ook om elke persoon van kwade wil te veroordelen die onrust wil stoken in deze periode waarin de aandacht gericht is op de bekendmaking van de resultaten.”

Volgens Gloire Abasi is dit een tijd van bezinning, stabilisatie en sociale cohesie in dit deel van de Democratische Republiek Congo.

De oproep was ook een gelegenheid voor het jongerenparlement om aan kandidaten die niet tevreden zijn met uitslagen van de kiescommissie (CENI) te vragen “om de zaak voor te leggen aan de bevoegde rechtbanken in plaats van het volk of de jongeren op te roepen om vernielingen aan te richten”.

© CongoForum, 29.12.23 (rk)

Beeld – bron: jongerenparlement Mambasa

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.