Kwamouth: 100 reizigers gestrand na hinderlaag Mobondo-militie (CongoForum)

BANDUNDU – Ongeveer honderd passagiers die van Kinshasa naar Bandundu reisden, zitten al twee dagen vast in Bebes, een dorp langs de Route Nationale nr. 17 in de streek van Kwamouth (Mai-Ndombe). Twee van vier bussen, die onderweg waren naar Bandundu, kwamen terecht in een hinderlaag van Mobondo-militieleden die sinds vorige week in Nganda Bangala slaags zijn met het leger terwijl nabij Bebes 2 bussen met motorpech staan.

Het wordt moeilijk om alle passagiers in één bus terug naar Kinshasa te brengen. Elke passagier is wanhopig op zoek naar de enige bus die beschikbaar is om terug te keren naar Kinshasa, ook al kan het voertuig maar een veertigtal mensen vervoeren. Deze situatie gaf dan ook aanleiding tot eindeloze discussies die echter niet tot een oplossing leidden.

Een van de passagiers die alarm sloeg, vroeg aan het betrokken reisbureau om maatregelen te nemen om alle passagiers te evacueren: “We vragen de GTT-functionarissen om hun chauffeur te bellen, de chauffeur van de bus die operationeel is, zodat hij zijn bus kan starten en op zijn beurt alle passagiers die gestrand zijn in Bebes kan evacueren”.

Guy Musomo, parlementslid voor Kwamouth, roept de regering op om in te grijpen en deze reizigers te helpen Volgens hem is het probleem zeer ernstig en lopen deze passagiers het risico weldra in levensgevaar te verkeren. “Ze zijn met een honderdtal, zonder proviand, zonder water, helemaal niets, onderweg van Kinshasa naar Bandundu. Omdat de weg geblokkeerd is door de Mobondo, kunnen de voertuigen er niet meer door”, legt hij uit. De manager van het agentschap in Bandundu, die gecontacteerd werd door Radio Okapi, beweert echter dat er in Bebes geen gestrande passagiers zijn..

© CongoForum, 03.01.24 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.