Presidentsverkiezingen: twee betwistingen bij Grondwettelijk Hof (CongoForum)

KINSHASA – De griffie van het Grondwettelijk Hof heeft twee verzoekschriften ontvangen waarin de voorlopige resultaten van de presidentsverkiezingen van 2023 werden aangevochten. Dat meldde Radio Okapi.

Volgens de resultaten die de CENI op 31 december bekendmaakte, scoorde uittredend president Félix Tshisekedi 73,34%, gevolgd door Moïse Katumbi (18,08%) en Martin Fayulu (5,33%).

Het eerste verzoekschrift komt van presidentskandidaat Théodore Ngoy, die de verkiezing van Félix Tshisekedi aanvecht op grond van talrijke onregelmatigheden en heeft opgeroepen om de verkiezingen van 20 december ongeldig te verklaren. Bij een ontmoeting met journalisten riep hij wel Tshisekedi op om de hele politieke klasse en het Congolese volk te verenigen om zo de nationale cohesie te bevorderen en de voorwaarden voor vrede te scheppen.

Het tweede verzoekschrift komt van David Eche Mpala, die eveneens de herverkiezing van Félix Tshisekedi aanvecht.

Het Grondwettelijk Hof heeft een beperkte termijn om uitspraak te doen over de verzoekschriften.

Moïse Katumbi en Martin Fayulu hebben ook besloten om de voorlopige resultaten in de media aan te vechten, maar dan zonder de zaak aan het kiesgerecht voor te leggen. Andere kandidaten feliciteerden Félix Tshisekedi met zijn herverkiezing

In 2006 betwistte Jean-Pierre Bemba, die toen verloor, de verkiezing van Joseph Kabila bij het voormalige Hooggerechtshof. Dat geschil leidde enkele dagen later tot gewapend geweld in Kinshasa

In 2011 vocht wijlen Etienne Tshisekedi de herverkiezing van Joseph Kabila aan en in 2018 was het de beurt aan de verliezende kandidaat Martin Fayulu om de overwinning van Félix Tshisekedi te boycotten. Ondanks alles is sinds 2006 geen enkele presidentsverkiezing door het Hooggerechtshof nietig verklaard.

© CongoForum, 05.01.24 (em)

Beeld – bron: Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.