Campagnechef van Fayulu: “Politiek georganiseerde electorale chaos” (CongoForum)

KINSHASA – Devos Kitoko, secretaris-generaal van de politieke partij Ecidé, spreekt van een ‘politiek georganiseerde electorale chaos’. Hij zegt dat de nationale kiescommissie (CENI) een bewuste strategie had om de processen-verbaal van alle stembureaus toegankelijk te maken. Kitoko, die de campagne van opposant Martin Fayulu runde, kwam aan het woord bij Top Congo FM.

Fayulu en de Lamuka-coalitie beschikten over meer dan 15.000 getuigen die klaar waren om in de stembureaus bij de recente verkiezingen aanwezig te zijn. “80% van hen werd door de CENI uit de stembureaus verjaagd”, aldus Devos Kitoko.

De man van Ecidé verwijst naar het verslag van de waarnemingsmissie van de katholieke en protestantse Kerken. “Daarin staat dat er hindernissen werden opgeworpen voor de waarnemers, onze getuigen. In Kinshasa werden in sommige stembureaus zelfs getuigen mishandeld. »

Kitoko begrijpt niet waarom de kiescommissie nog geen klacht tegen onbekenden heeft ingediend wegens de diefstal van stemmachines. “Hoe is het mogelijk dat er stembulletins en stemmachines te vinden waren in private woningen, in huizen van mensen van de Union sacrée, en dat stelselmatig?”. Kitoko heeft het over ’13.000 stemmachines die werden aangetroffen in huizen van personen van de Union sacrée’.

“Het onderzoek dat wij aan het voeren zijn, zal alles duidelijk maken”, luidt het.

© CongoForum, 05.01.24 (db)

Beeld – bron: Top Congo FM

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.