Lisala: poging tot verkiezingsfraude brengt Pombi Maluku in nauwe schoentjes (CongoForum)

LISALA – Een vroeger parlementslid van UDEMO, Pombi Maluku, komt opnieuw in opspraak. Na verkiezingsgesjoemel in 2018 maakte hij zich opnieuw schuldig aan fraude, meldt Ouragan FM. Er is nu een klacht ingediend bij het Hof van Cassatie.

Pombi Maluku heeft goede banden met Nzanga Mobutu, een zoon van de vroegere president Mobutu. Deze keer zou hij drie medewerkers van de kiescommissie (CENI) hebben willen omkopen om de verkiezingsresultaten in zijn voordeel te beïnvloeden. Maar die poging lekte dus uit.

Er is nu een klacht ingediend tegen de politicus, bij het parket-generaal in Lisala (Mongala). Pombi Maluku wilde daar frauderen met de hulp van chefs van drie stemcentra, aldus Ouragan FM. Maar deze mannen zouden de poging tot omkoping hebben afgewezen. Ze zouden zelfs gesprekken hebben opgenomen.

In de opname zou Pombi er prat op gaan dat hij in 2018 via fraude een mandaat won in Lisala. Bij de jongste verkiezingen zou hij meer dan 1.000 kiezerskaarten hebben ‘gekocht’ om die te geven aan personen die voor hem moesten stemmen. Er was sprake van geldbedragen om dit gedaan te krijgen. De schoonvader van de politicus werd aangehouden met 500 kiezerskaarten en een flinke som geld.

Pombi Maluku ronselde ook straatboeven (kuluna) om onrust te zaaien en feiten van geweld te plegen tegen campagneploegen van politieke tegenstanders. Heel wat mensen raakten zo gewond in Lisala.

De klacht tegen Pombi werd ingediend door Aimé Molendo Sakombi. Die zou naar eigen zeggen over veel steun beschikken bij de inwoners van Lisala.

© CongoForum, 05.01.24 (db)

Beeld – bron: Wikipedia

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.