Troepenmacht SADC helpt Congolees leger in het oosten (CongoForum)

KINSHASA – Voor de SADC-troepenmacht in de DR Congo geldt dat “elke gewapende aanval tegen één van de lidstaten wordt beschouwd als een bedreiging voor de regionale vrede en veiligheid”.

De missie van de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC) in de Democratische Republiek Congo (SAMIDRC) is sinds 15 december 2023 ingezet om de Congolese regering te helpen bij het herstellen van de vrede en veiligheid in het oosten van het land, waar het aantal conflicten en de instabiliteit zijn toegenomen als gevolg van de activiteiten van gewapende groeperingen.

Volgens een persbericht van SAMIDRC, ontvangen bij La Prunelle RDC, is het inzetten van de troepenmacht in overeenstemming met het principe van collectieve zelfverdediging en collectieve actie dat is vastgelegd in het SADC-pact voor wederzijdse verdediging (2003). Hierin staat dat elke gewapende aanval tegen één van de staten wordt beschouwd als een bedreiging voor de regionale vrede en veiligheid en zal leiden tot een onmiddellijk collectief optreden.

Het inzetten van SAMIDRC werd op 8 mei 2023 goedgekeurd door de buitengewone top van staatshoofden en regeringsleiders van de SADC in Windhoek (Namibië), als regionaal antwoord op de onstabiele en verslechterende veiligheidssituatie in het oosten van Congo.

“De aanwezigheid van SAMIDRC toont het engagement van de SADC-lidstaten om de DR Congo te steunen in haar inspanningen om duurzame vrede en stabiliteit te bereiken en, uiteindelijk, een omgeving te creëren die bevorderlijk is voor duurzame ontwikkeling en welvaart”, aldus het persbericht.

De troepenmacht bestaat uit troepen van Malawi, Zuid-Afrika en Tanzania, evenals Congolese militairen die samenwerken met het Congolese leger in de strijd tegen gewapende groeperingen.

De bevelhebber van de SAMIDRC-strijdkrachten is generaal-majoor Monwabisi Dyakopu, een Zuid-Afrikaan.

© CongoForum, 05.01.24 (em)

Beeld – bron: SADC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.