Zuid-Kivu: nieuwe centrale gevangenis komt in Kashusha (CongoForum)

BUKAVU – De centrale gevangenis van Bukavu wordt verplaatst naar een veiligere plek op het platteland. Het is nu tijd om de grond af te graven en het terrein aan te leggen waarop gebouwen zullen verrijzen die geschikt zijn om een moderne gevangenis van hoog niveau te huisvesten. De regering heeft aan het ministerie van Justitie de toestemming gegeven om een publiek-privaat partnerschap aan te gaan met een Congolees bedrijf, de bvba BABOU.

In de geest van het contract heeft BABOU een terrein van 10 hectare aangeboden in Kashusa, een plaats op ongeveer twintig kilometer ten noorden van de stad Bukavu in het territorium Kabare. BABOU zal hier gebouwen optrekken voor de nieuwe centrale gevangenis van Bukavu, aldus Radio Okapi.

In ruil daarvoor verbindt de regering zich ertoe om alle ruimte die door de centrale gevangenis van Bukavu wordt gebruikt in een populaire wijk, Pageco, in de gemeente Ibanda, af te staan aan het bedrijf.

De twee partijen zijn het erover eens dat de centrale gevangenis van Bukavu niet kan blijven op de plek waar ze sinds de koloniale tijd gevestigd is, en wel om twee redenen: de nabijheid van privéwoningen en de beperkte capaciteit, die niet meer beantwoordt aan de omvang van de gevangenisbevolking.

Christian Wanduma, de advocaat van BABOU, bevestigt dat het bedrijf interesse had getoond in de bouw van een nieuwe centrale gevangenis voor rekening van de Congolese staat op een stuk grond naar keuze, om de huidige centrale gevangenis in Bukavu te ontlasten.

Deze gevangenis, zegt hij, “stelt de gevangenen die er verblijven en, niet te vergeten, de burgers die ernaast wonen al bloot aan gevaar. Telkens wanneer er een ontsnapping is uit de centrale gevangenis, worden er kogels afgevuurd, zelfs in de richting van privéwoningen”.

De gemoderniseerde gevangenis zou ongeveer 3.500 gevangenen moeten kunnen huisvesten.

De huidige centrale gevangenis van Bukavu heeft een capaciteit van 500 gevangenen. Maar in de praktijk verblijven er 2.250 gevangenen.

Theo Ngwabdje Kasi, de gouverneur van de provincie Zuid-Kivu, gaf in oktober 2023 het startsein voor het project in Chombo.

© CongoForum, 05.01.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Emmanuel Elameji

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.