VSV blij met optreden kiescommissie tegen politieke sjoemelaars (CongoForum)

KINSHASA – De mensenrechtenvereniging La Voix des Sans-Voix (VSV) stelt tevreden vast dat de nationale kiescommissie (CENI) sancties trof tegen kandidaten die mogelijk of vermoedelijk sjoemelden bij de verkiezingen op diverse niveaus. Volgens Rostin Manketa, directeur van VSV, is dit een goed signaal voor de Congolese democratie, aldus Radio Okapi.

“Wij zijn blij dat de CENI de aanbevelingen van talloze verkiezingswaarnemers, onder wie die van VSV, volgde”, zegt Manketa. Hij is blij dat de kiescommissie een aantal sjoemelende kandidaten ontmaskerde, ongeacht hun partij. “De bevolking moet worden vertegenwoordigd door personen die echt zijn verkozen voor de nationale of provinciale parlementen”, luidt het.

VSV is van mening dat alle betrapte kandidaten ontslag moeten nemen uit hun functies zodat het gerecht goed zijn werk kan doen. “Uiteraard geldt het vermoeden van onschuld. Maar toch zouden deze kandidaten hun functies moeten neerleggen zodat het Congolese gerecht beter zijn werk kan doen.”

© CongoForum, 08.01.24 (db)

Beeld – bron: VSV

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.