Union sacrée vraagt parlementsleden die echt werden verkozen (CongoForum)

KINSHASA – Na de bekendmaking van de voorlopige resultaten van de presidentsverkiezingen heeft het voorzitterschap van de Union Sacrée de la Nation (USN) de nationale kiescommisie (CENI) nogmaals gefeliciteerd met het feit dat zij de verkiezingen binnen de grondwettelijke termijn, op 20 december 2023, heeft georganiseerd.

Aan het slot van een meeting over het verkiezingsproces en in afwachting van de publicatie van de voorlopige resultaten van de nationale, provinciale en gemeentelijke parlementsverkiezingen, herinnerde het voorzitterschap van de politieke familie van Félix Tshisekedi de kiescommissie aan de noodzaak om alleen diegenen af te vaardigen die daadwerkelijk zijn verkozen door de bevolking, bericht Actualité.cd.

De Union sacrée wil dat de CENI de bepalingen van de kieswet strikt toepast zodat kandidaten alleen een mandaat krijgen als ze echt werden verkozen, aldus een persbericht van Christophe Mboso.

Deze mededeling van de Union sacrée valt samen met de publicatie van het besluit van de CENI om alle stemmen van de kandidaten voor de parlements-, provinciale en gemeentelijke verkiezingen in bepaalde kiesdistricten te annuleren op grond van fraude en corruptie, intimidatie en vandalisme van verkiezingsmateriaal.

In hetzelfde besluit annuleerde de CENI ook de nationale en provinciale parlementsverkiezingen in de kiesdistricten Masimanimba in de provincie Kwilu en Yakoma in de provincie Noord-Ubangui. Volgens de kiescommissie zijn deze annulaties het gevolg van onderzoeken van de commissie die is opgericht om de onregelmatigheid bij de verkiezingen te onderzoeken.

In het Congolese sociaal-politieke milieu werd reikhalzend uitgekeken naar de resoluties van deze commissie van de CENI. Terwijl sommigen de aanpak van de CENI toejuichten, waren anderen niet gerustgesteld door de beslissing, vooral omdat de meerderheid van de ongeldig verklaarde kandidaten tot de politieke familie van Tshisekedi behoorden, wat betekent dat dit ook een impact zou moeten hebben op de resultaten van de presidentsverkiezingen.

De presidentskandidaten Moïse Katumbi Chapwe, Martin Fayulu Madidi, Denis Mukwege Mukengere en anderen verwerpen de resultaten van de verkiezingen van 20 december 2023 zonder meer. Zij eisen dat deze nietig worden verklaard wegens de onregelmatigheden die in verschillende verslagen van verkiezingswaarnemingsmissies zijn vastgesteld.

© CongoForum, 08.01.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.