Ensemble: gemengde commissie nodig voor onregelmatigheden verkiezingen (CongoForum)

KINSHASA – Wanneer het gaat over gesjoemel bij de recente verkiezingen, kan de nationale kiescommissie geen rechter en jury zijn, vindt Ensemble, de partij van opposant Moïse Katumbi. Ensemble vindt dat hiervoor een gemengde commissie nodig is, zoals aanbevolen door de waarnemingsmissie van de grote Congolese Kerken, MOE CENCO-ECC.

Ensemble pour la République, de politieke groepering van Moïse Katumbi Chapwe, reageerde op de beslissing van de kiescommissie (CENI) om alle stemmen voor sommige kandidaten bij de nationale en provinciale parlementsverkiezingen te annuleren op grond van fraude en corruptie, intimidatie en vandalisme van verkiezingsmateriaal, en om de nationale en provinciale parlementsverkiezingen in de kiesdistricten Masimanimba (Kwilu) en Yakoma in Noord-Ubangi te annuleren.

Katumbi zelf verwijst naar de aanbevelingen van de waarnemers van de katholieke en protestantse Kerken, die pleitten voor een onafhankelijke en gemengde commissie om zich te buigen over de gemelde onregelmatigheden tijdens het verkiezingsproces. Hij vindt dat de CENI overhaast te werk gaat.

De door de CENI ingestelde onderzoekscommissie heeft op vrijdag 5 januari 2024 haar eerste conclusies bekendgemaakt. Hierbij waren 82 kandidaten, verspreid over het hele land, betrokken. Hun resultaten werden ongeldig verklaard nog voordat de voorlopige resultaten werden gepubliceerd. Patricia Nseya, rapporteur van de CENI, maakte de lijst bekend, samen met de redenen voor het besluit rond elk van de betrokken kandidaten. Fraude, corruptie, illegaal bezit van stemmachines, vernieling van verkiezingsmateriaal en intimidatie van verkiezingsfunctionarissen zijn de belangrijkste grieven tegen deze kandidaten.

© CongoForum, 08.01.24 (em)

Beeld – bron: Katumbi, Radio Okapi/Grâce Amzati

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.