Kinderen lijden onder voedselonzekerheid: Congo bij 13 landen in noodsituatie (CongoForum)

KINSHASA – Een recent rapport van het Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef) luidt de alarmklok. De gecombineerde effecten van escalerende conflicten, rampen, voedselonzekerheid en epidemieën zullen in 2024 tot ongekende humanitaire behoeften leiden. De Democratische Republiek Congo is een van de 13 landen waar miljoenen kinderen gevaar lopen door ernstige schendingen van hun rechten, geweld en de vernietiging van essentiële voorzieningen, meldt de nieuwssite Alternance.cd.

Unicef zegt een nijpend tekort te hebben aan geld om in 2024 te kunnen reageren op noodsituaties in Afghanistan, Burkina Faso, Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Ethiopië, Haïti, Myanmar, de staat Palestina, de DR Congo, Somalië, Soedan en Zuid-Soedan.

De bezetting van een deel van de provincie Noord-Kivu door de M23-rebellen maakt de zaken er voor de VN-organisaties niet eenvoudiger op. Volgens Unicef leiden de intensivering van het geweld, de massale verplaatsingen en de nabijheid van gewapende groepen tot een alarmerende toename van het aantal moorden, verminkingen en ontvoeringen van kinderen in Congo.

“Bijna 5 miljoen mensen hebben hulp nodig omdat gewapende conflicten en botsingen tussen gemeenschappen ongekende humanitaire behoeften veroorzaken. Deze crisissen hebben ook een aanzienlijke impact op het onderwijs en het algemene welzijn van kinderen. Door de sluiting van veel scholen in het oosten van het land zijn kinderen bijvoorbeeld onbeschermd en worden ze blootgesteld aan rekrutering door gewapende groepen en vroegtijdige huwelijken”, legt de VN-organisatie uit.

Desondanks blijft Unicef aan kinderen geestelijke gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning bieden en duizenden slachtoffers van gendergebonden geweld begeleiden. Ook helpt Unicef kinderen toegang te krijgen tot officieel en niet-officieel onderwijs door ze te voorzien van individuele leerpakketten en door routine- en noodvaccinatiecampagnes te organiseren om de vaccinatiegraad op peil te houden.

© CongoForum, 09.01.24 (em)

Beeld – bron: vzw Orper

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.