Théodore Ngoy roept Grondwettelijk Hof op om verkiezingen nietig te verklaren (CongoForum)

KINSHASA – Théodore Ngoy, een van de kandidaten voor de presidentsverkiezingen van 20 december 2023, vraagt aan het Grondwettelijk Hof om alle verkiezingen van afgelopen december nietig te verklaren wegens flagrante schendingen van het wettelijke kader voor verkiezingen.

Het Grondwettelijk Hof oordeelt sinds maandagochtend 8 januari over het verzoek van Théodore Ngoy, meldt Radio Okapi. Het Hof van Cassatie, dat bij wijze van uitzondering zitting houdt in zaken met betrekking tot de voorlopige resultaten die door de nationale kiescommissie CENI zijn gepubliceerd, ontving een lang pleidooi van de indiener. Dat ging over vele persoonlijke anekdotes, de sociaal-politieke situatie van het land en de onregelmatigheden bij de verkiezingsoperaties.

Van de inschrijving van de kiezers tot de verlenging van het stemmen met zeven dagen: Ngoy is van mening dat de kieswet niet is nageleefd. Daarom roept hij op om alle verkiezingen nietig te verklaren en een andere CENI aan te stellen om nieuwe verkiezingen te organiseren.

Volgens de CENI kan Théodore Ngoy niet claimen dat de voorlopige resultaten nietig verklaard moeten worden omdat hij als laatste op de lijst stond. “En van de 18 miljoen stemmen heeft hij er slechts 4.000 gekregen. De beslissing van de CENI is in orde”, luidt het bij de nationale kiescommissie.

Ontvankelijk maar ongegrond

Gisterenavond nam het Grondwettelijk Hof de zaak in beraad om “voor 12 januari aanstaande” uitspraak te doen.

In zijn pleidooi had de procureur bij het Grondwettelijk Hof het Hof eerder gevraagd om het verzoek van Ngoy “ontvankelijk maar ongegrond” te verklaren.

© CongoForum, 09.01.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jeff Ngoy

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.