Virungapark: voorlopig compromis bereikt met bewoners van wijk in Kasindi (CongoForum)

GOMA – Het Congolese Instituut voor Natuurbescherming (ICCN) heeft zondag aan de bewoners van de wijk ‘Congo ya Sika’, in de grensstad Kasindi, de toestemming verleend om actief te zijn in een stukje van het Virungapark. De maatregel kwam er na vijf dagen van overleg met de plaatselijke gemeenschap, de autoriteiten en vertegenwoordigers van de provincie Noord-Kivu en het ICCN.

Volgens Radio Okapi gaat het om ‘een voorlopig compromis’ in deze kwestie. Het is wachten op de nationale regering, die moet beslissen of de wijk ‘Congo ya Sika’ al dan niet moet worden verplaatst.

Sommige boeren verbouwen gewassen in een stukje van het natuurreservaat. Ze mogen nu alleen tijdens het lopende seizoen oogsten. Gebouwen moeten worden ontruimd voor de elektrische afsluiting van het park wordt afgewerkt, luidt het.

Het middenveld in de sector Ruwenzori is niet erg opgetogen over het compromis. Daar wordt de voorkeur gegeven aan een aanpassing van de wet zodat de wijk wordt opgenomen in het natuurreservaat.

© CongoForum, 10.01.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.