Meerderheid voor coalitie rond Tshisekedi in nieuwe Nationale Assemblee (CongoForum)

KINSHASA – De Union sacrée, het politieke platform van president Félix Tshisekedi, zal ook in de nieuwe Nationale Assemblee de meerderheid controleren. Gisteren, zondag, publiceerde de nationale kiescommissie (CENI) de voorlopige uitslagen van de parlementsverkiezingen van 20 december 2023.

Er zijn 500 zitjes in de Nationale Assemblee maar volgens de voorlopige cijfers van de CENI zijn 477 mannen en vrouwen al zeker verkozen voor een termijn van vijf jaar. Geen enkele politieke partij heeft op zich een meerderheid. Maar de Union sacrée van Tshisekedi zal als geheel wel meer dan 400 vertegenwoordigers hebben.

De grootste partijen worden de UDPS van Tshisekedi (69 afgevaardigden), de UNC (36), AFDC (35), AB (26) A/B50 (21), AAAP (21), 2A/TDC (21) en MLC (19). Al die spelers behoren tot de coalitie rond de president.

De grootste oppositiepartij, Ensemble van Moïse Katumbi, krijgt 18 parlementairen. Andere oppositiepartijen hebben elk minder dan tien parlementairen, aldus Radio Okapi.

Weinig vrouwen

Van de 477 verkozenen waarvan sprake zijn er 64 een vrouw. Het aandeel van vrouwen in de Nationale Assemblee zakt gevoelig in vergelijking met de verkiezingen van 2018. De meeste vrouwelijke verkozenen komen uit Kinshasa, Haut-Katanga, Bas-Uele, Kasaï, Sankuru, Tshuapa, Mongala en Noord-Ubangi.

Volgens de Grondwet moet de nieuwe Nationale Assemblee voor eind januari worden geïnstalleerd. Kandidaten die het niet haalden, kunnen alleen deze week nog in beroep gaan bij het Grondwettelijk Hof.

Op maandag 29 januari zal de nieuwe Nationale Assemblee bijeenkomen om een voorlopig Bureau aan te wijzen. Dat Bureau zal worden geleid door de ouderdomsdeken, die hulp zal krijgen van twee jonge parlementairen.

© CongoForum, 15.01.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Michel Kifinda

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.