Samenwerking in strijd tegen witwaspraktijken en geld voor terrorisme (CongoForum)

KINSHASA – De cel financiële inlichtingen (CENAREF) en de Autoriteit die de verzekeringssector reguleert (ARCA) werken nauw samen in de strijd tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. Dat bericht Infobascongo.

Op basis van een wet van 27 december 2022 zijn beide structuren, samen met de Congolese centrale bank (BCC), bevoegd om toezicht uit te oefenen op de financiële en niet-financiële sectoren.

In het kader van sensibilisering verklaarde de uitvoerend secretaris van CENAREF eind december 2023 dat er bij financiële instellingen in het algemeen een groot risico is om te worden geconfronteerd met witwaspraktijken en de financiering van terrorisme. Dat is vooral te wijten aan het uitgebreide gebruik van contant geld en gebreken bij de controlemechanismen. CENAREF verwijst hierbij naar banken, instellingen voor microfinanciering en kantoren voor geldtransacties. In de verzekeringssector zijn er regels, maar ook deze sector loopt gevaar.

Actieplan

In 2021 evalueerde de Actiegroep tegen het witwassen van geld in Centraal-Afrika (GABAC) de antiwitwasmaatregelen in de DR Congo. Die maatregelen bleken niet te voldoen. Congo wordt gezien als een land waar er veel risico is op witwaspraktijken. Daarom zette de Financial Action Task Force (FATF) het land in oktober 2022 op de lijst met landen onder verscherpt toezicht, de zogenaamde ‘grijze lijst’.

Die maatregel leidde tot een actieplan op basis van afspraken tussen de Congolese autoriteiten en FATF. In het kader van de toepassing van dit actieplan werken CENAREF, de centrale bank en ARCA nauw samen. CENAREF doet dit voor een aantal niet-financiële bedrijven en beroepen, de centrale bank voor het bank- en kredietwezen en ARCA voor de verzekeraars.

Cenaref kan ARCA niet op zwarte lijst zetten

De Congolese regering beloofde de diverse structuren te ondersteunen. Onder leiding van CENAREF is een ‘taskforce’ opgericht. ARCA werkte een stappenplan uit voor de verzekeringssector. Het plan gaat over regels om witwaspraktijken en de financiering van terrorisme te bestrijden, de oprichting van een speciale interne eenheid en het inschakelen van een aantal ‘instrumenten’. Er wordt ook werk gemaakt van sensibilisering en vorming voor het publiek. Controle- en sanctiemechanismen moeten in 2025 in de verzekeringsbranche beginnen te functioneren.

Sommige Congolese media denken dat CENAREF bij machte is om ARCA op een zwarte lijst te zetten. Maar dat blijkt niet het geval te zijn, zo luidt het.

© CongoForum, 16.01.24 (em)

Beeld – bron: CENAREF

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.