Overstromingen Kinshasa: inwoners verplaatsen zich met prauwen (CongoForum)

KINSHASA – Inwoners van de wijken Carrigrès en Pompage in de gemeente Ngaliema (Kinshasa) gebruiken nu prauwen (houten kano’s) om de overstroomde brug over de Mangungu-rivier over te steken. Die brug moet de twee wijken met elkaar verbinden.

De brug staat onder water als gevolg van de overstroming van de Congorivier. Daarom hebben jonge vissers zich georganiseerd om ‘pirogues’ naar deze plek te brengen om de oversteek te vergemakkelijken in ruil voor wat centen.

Een van de vissers, die door de verslaggever van Radio Okapi ter plekke werd aangetroffen, Dadji, legt de situatie uit vanop zijn 5 meter lange prauw: “We hebben prauwen ingezet om mensen te helpen de brug over te steken, die overstroomd is als gevolg van de overstroming van de Congorivier. Onze kano’s zijn 5 tot 12 meter lang en het kost 500 Congolese frank om over te steken.”

Werknemers, winkeliers, schoolkinderen en anderen hebben geen andere keuze dan op de boten te stappen om zich tussen de wijken Carrigres en Pompage te verplaatsen. Daarna nemen ze dikwijls een ander vervoermiddel, zoals een motorfiets.

Een burger ter plaatse, Ngoma, is verheugd over dit initiatief van de vissers. “Ze helpen mensen die van overal komen om met hun prauwen over te steken voor 500 frank. Ik vraag me af wat we zouden doen als zij er niet waren.”

De bevolking van dit deel van de hoofdstad hoopt dat het water zich zal terugtrekken zodat de activiteiten weer kunnen worden hervat.

© CongoForum, 16.01.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.