Veel staatshoofden verwacht bij eedaflegging Tshisekedi (CongoForum)

KINSHASA – Meer dan 40 delegaties, waaronder ten minste 20 staatshoofden en regeringsleiders, zullen naar verwachting aanwezig zijn bij de eedaflegging van president Félix Tshisekedi op 20 januari. Hij is herkozen voor een tweede termijn.

Het Congolese presidentschap maakt de lijst met genodigden voor de inauguratie van president Tshisekedi niet openbaar. Maar het Congolese persagentschap ACP heeft een lijst samengesteld van mogelijke gasten die door de Congolese autoriteiten zijn uitgenodigd. Er zijn minstens een dozijn uitnodigingen verstuurd naar gasten uit de DR Congo, zeggen officiële bronnen bij Buitenlandse Zaken en het presidentschap. Op het laatste moment, woensdagavond laat, werd de aanwezigheid van de staatshoofden van de Zuid-Afrikaanse landen van de Southern African Development Community (SADC) bevestigd.

De landen van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC) zijn in principe ook overeengekomen om zich op de top te laten vertegenwoordigen door hun staatshoofden. Tot laat op de avond hadden twee landen van deze organisatie nog niet formeel hun intentie uitgesproken om aanwezig te zijn: Kenia en natuurlijk Rwanda.

Presidenten van de buurlanden in Centraal-Afrika, onder wie president Denis Sassou Nguesso van de Republiek Congo, hebben toegezegd om de reis naar het Martelarenstadion van Kinshasa op 20 januari te maken. De president van Senegal en Faure Gnassigbé van Togo zijn er bijna zeker van dat ze de reis naar Kinshasa zullen maken.

“Het ziet ernaar uit dat de Democratische Republiek Congo een comeback gaat maken, want je moet ver teruggaan in de geschiedenis om een massale aanwezigheid van staatshoofden te zien voor de eedaflegging van onze president”, vertelt een Congolese diplomaat die 54 jaar in dienst zegt te zijn.

“Zelfs de Verenigde Staten, die gewoonlijk hun ambassadeur in Kinshasa afvaardigen, hebben deze keer een delegatie uit Washington gestuurd”, besluit de ervaren Congolese diplomaat.

© CongoForum, 19.01.24 (rk)

Beeld – bron: Présidence de la République/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.