Oegandese marine neemt minstens 20 buitenboordmotoren van Congolese vissers in beslag (CongoForum)

GOMA – Volgens Congolese vissers op het Edwardmeer, in Rutshuru, werden sinds 17 januari meer dan 20 buitenboordmotoren van Congolese vissers door de Oegandese marine in beslag genomen. De situatie is des te gevaarlijker omdat soldaten van de Congolese marine op hun beurt op 19 januari in hetzelfde meer minstens een dozijn buitenboordmotoren van Oegandese vissers in beslag hebben genomen. Dat meldt Radio Okapi.

De Congolese vissers, verenigd in de ‘Fédération des comités des pêcheurs individuels du Lac Edouard’ (FECOPEILE), zijn van mening dat de situatie niet alleen is verslechterd door de illegale visserij van vissers aan beide kanten, maar ook door de verplaatsing van de beddingen van de rivieren Kagezi en Chapa, twee rivieren die uitmonden in het meer.

De bedding van de Kagezi en de Chapa zou vanaf de Congolese grens tot minstens 8 km landinwaarts zijn verlegd, in vergelijking met de normale loop. Deze toestand veroorzaakt verwarring in de territoriale wateren van beide landen. Als gevolg hiervan zouden sommige Congolese en Oegandese vissers zich dan ook, vaak zonder het te weten, buiten de vloeibare grenzen van elk van de twee landen bevinden terwijl ze aan het vissen zijn.

In een waarschuwingsbrief aan de militaire autoriteiten in Noord-Kivu kwam Josué Kambasu Mukura, secretaris-generaal van FECOPEILE, terug op het eeuwige probleem van de markering van de vloeibare grenzen tussen Congo en Oeganda op het meer. Dit zou volgens hem het aantal arrestaties van vissers en de frequente inbeslagnemingen van boten aan beide kanten kunnen verminderen.

Niet alleen om “illegale visserij door Congolese en Oegandese vissers te voorkomen, maar ook om een open militair conflict tussen Congo en Oeganda te vermijden”, concludeert Josué Kambasu Mukura, die dezelfde aanbevelingen doet aan de Congolese en Oegandese regeringen en de internationale gemeenschap.

In 2016 maakte een vuurgevecht tussen de marines van beide landen, opnieuw om vissers van beide landen op het meer te beschermen, aan beide kanten minstens 20 doden.

© CongoForum, 22.01.24 (em)

Beeld – bron: FECOPEILE/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.