Ituri: meer dan 1.000 leerlingen zonder uniform of schoolbenodigdheden (CongoForum)

DJUGU – Meer dan 1.000 leerlingen van de lagere en middelbare school in Gina, in het territorium Djugu, studeren al maanden zonder uniform of schoolbenodigdheden. Het gaat onder meer over scholen die zijn platgebrand of vernield door gewapende groepen. En dan hebben we het nog niet over de honderden andere kinderen die niet meer naar school gaan omdat ze gevlucht zijn voor de wreedheden van de gewapende groepen.

Sommigen studeren in schuurtjes, zittend op boomstammen en stenen. En elke keer als het regent, moeten kinderen hun lessen onderbreken.

Maki Jacob, een lerares aan het Institut Gina, heeft contact opgenomen met de verslaggevers van Radio Okapi en alarm geslagen bij de overheid: “We hebben leerlingen van 10 scholen opgenomen. De leerlingen hebben geen uniformen, het is echt ernstig. We zijn aan het pleiten voor hulp voor onze lagere school. Tot nu toe hebben we geen gebouwen, we moeten werken onder dekzeilen”.

De schooldirecties in dit gebied zeggen dat ze verschillende keren bij hun oversten hebben gepleit, zonder succes. Ze wenden zich nu tot de provinciale overheden en partners waaronder Unicef, om het onderwijssysteem van het land te ondersteunen om nieuwe schoolinfrastructuur te bouwen.

© CongoForum, 24.01.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jose Deschartes Menga

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.