Presidentiële meerderheid vormt blok van meer dan 100 parlementsleden (CongoForum)

KINSHASA – De ministers Vital Kamerhe, Julien Paluku, Jean-Lucien Bussa en een vertegenwoordiger van president Félix Tshisekedi, die aan het hoofd staan van de belangrijkste politieke groeperingen van de meerderheid, hebben gisteren in Kinshasa een blok van meer dan 100 nationale parlementsleden gelanceerd op een totaal van 487 parlementsleden. Dit blok zegt open te staan voor alle leden, maar zijn ambities zijn niet duidelijk omschreven, aldus Actualité.cd.

“De uitdaging van het besturen aangaan”, “de cohesie binnen de meerderheid versterken” en “de president de nodige steun bieden om zijn visie te verwezenlijken” zijn de doelstellingen die het platform “Pacte pour un Congo retrouvé” officieel heeft geformuleerd.

Vital Kamerhe beweert dat zijn aanpak niets met eigenbelang te maken heeft: “Dit heeft niets te maken met deelnemen aan de macht. Elke politieke organisatie heeft bewezen waartoe ze in staat is. De resultaten spreken voor zich. We hebben geen behoefte aan politieke positionering. We hebben een bestuurssysteem nodig dat de krachtige ideeën van de president kan kanaliseren om zijn droom werkelijkheid te laten worden.”

Voor minister van Industrie Julien Paluku is het initiatief bedoeld om de president te helpen: “Na de verkiezingen kwamen we samen en bepaalden: dit is het aantal parlementsleden dat deel uitmaakt van de meerderheid’, en dus wilden we het makkelijker maken om de meerderheid binnen het parlement te identificeren. Zo biedt elk van de partijen die we vormen zich niet individueel aan, maar de alliantie kan zich als geheel aanbieden en de president kan ondersteunen bij de uitvoering van zijn verschillende programma’s.”

De UDPS, de presidentiële partij, zegt niet negatief te staan tegenover dit initiatief. Sommige oude rotten van het regime zien het al als een kracht om rekening mee te houden bij de samenstelling van toekomstige instellingen.

In ieder geval is dit een belangrijk manoeuvre binnen de presidentiële meerderheid voorafgaand aan de vorming van de regering en de aanstelling van nieuwe leiders voor de politieke instellingen.

© CongoForum, 24.01.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Michel Kifinda

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.