Nieuwe ambassadeur Europese Unie belooft “dicht bij autoriteiten te staan” (CongoForum)

GOMA – “Ik ben voorstander van plaatselijke diplomatie. Mijn mandaat als ambassadeur van de Europese Unie bestaat eruit om op alle niveaus dicht bij de autoriteiten te staan”. Dat zegt Nicolas Berlanga, de nieuwe ambassadeur van de Europese Unie in de Democratische Republiek Congo.

Voor zijn eerste missie naar de provincies reisde Berlanga naar Noord-Kivu. Hij legt de redenen voor deze keuze uit aan Radio Okapi: “Ik denk dat iedereen het belang van het oosten van de DR Congo erkent in termen van bevolking, economisch- en landbouwpotentieel. Het is een kruispunt met het gebied van de Grote Meren en zijn formidabele schoonheid. Maar er is ook een humanitair probleem waarbij de Europese Unie sterk betrokken is, een probleem met het erg grote aantal ontheemden. Ik wilde graag de autoriteiten en de politieke, economische, culturele en religieuze spelers in het oosten ontmoeten om bij te leren en de inspanningen van de Congolese instellingen te ondersteunen”.

De diplomaat looft de houding van de lokale gemeenschappen die ontheemden opvangen: “Ik wilde mijn bewondering uitspreken voor de gastgemeenschappen die hun leven op hun kop zien staan door de toestroom van al deze ontheemden. Ze doen dat met heel veel solidariteit”.

Berlanga belooft alle provincies te bezoeken en zijn dynamiek in te zetten op het gebied van ontwikkeling en investeringen, om zo de bevolking van de Europese Unie dichter bij die van Congo te brengen.

© CongoForum, 29.01.24 (rk)

Beeld – bron: Nicolas Berlanga, Radio Okapi/Rosalie Zawadi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.