Jules Alingete over Sicomines: “Algemene Inspectie Financiën zal alles streng in de gaten houden” (CongoForum)

KINSHASA – De nieuwe beheerders bij het project Sicomines zullen goed in de gaten worden gehouden. Dat zegt Jules Alingete, de baas van de Algemene Inspectie van Financiën (IGF). De beheerders zullen de centen moeten managen die zijn gemobiliseerd door nieuwe onderhandelingen over het contract met de Chinezen. Die middelen stegen van 3 naar 7 miljard dollar. De extra middelen moeten naar verluidt dienen om 7.000 km aan wegen aan te leggen of heraan te leggen.

« Er is opnieuw onderhandeld en er werden lessen getrokken uit het verleden”, zegt Alingete. “We zullen diegenen die het project moeten opvolgen, onder grote surveillance plaatsen om ervoor te zorgen dat de rechten van Congo worden nageleefd.” Volgens Alingete verrijkten heel wat Congolezen zich via Sicomines.

Eerder liet de Congolese regering blijken dat ze de afspraken met de Chinezen, die dateerden uit 2008, wilde herbekijken. Het oude akkoord met een reeks Chinese bedrijven lag aan de basis van de oprichting van Sicomines. De Chinezen konden volgens de IGF al voor 10 miljard dollar aan ertsen ontginnen, in ruil voor amper 800 miljoen dollar aan infrastructuur voor Congo.

Volgens het akkoord moesten de Chinezen 3,2 miljard dollar investeren in een koper- en kobaltmijn en 3 miljard uittrekken voor infrastructuur. Daar kwam dus niet veel van in huis in de praktijk. Volgens de IGF was het akkoord ‘onevenwichtig’ en nadelig voor Congo.

De eerdere afspraken gingen over meer over de bouw van 32 ziekenhuizen. In de praktijk werd nog maar één ziekenhuis gebouwd, het Hôpital du Cinquantenaire in Kinshasa. De luchthavens van Goma en Kavumu moesten worden gemoderniseerd, maar dat gebeurde niet. 380 km aan wegen werd (her)aangelegd, terwijl het bedoeling was om meer dan 7.000 km aan te pakken. En de plannen om spoorlijnen te moderniseren bleven ook dode letter.

© CongoForum, 30.01.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Carine Tope

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.