Universiteit van Kisangani rondt viering 60-jarig bestaan af (CongoForum)

KISANGANI – De waarnemend gouverneur van de provincie Tshopo, Alexis Bauma, leidde vorige week de slotplechtigheid van de evenementen in het teken van het 60-jarige bestaan van de Universiteit van Kisangani (UNIKIS). Rector Jean-Faustin Bongilo Boendy sprak, net als zijn voorganger Faustin Toengaho, de wens uit dat de instelling er zou in slagen om in de komende 40 jaar uit te groeien tot één van de beste universiteiten van Afrika, meldt Depeches de la Tshopo.

De slotplechtigheid werd al voorafgegaan door een wetenschappelijke conferentie. Er werden vier presentaties gegeven door verschillende sprekers die de Universiteit van Kisangani sinds de oprichting in 1963 tot nu evalueerden, vooral op het gebied van onderzoek en de dienstverlening aan de gemeenschap.

Professor Gaspard Bolema, algemeen secretaris voor onderzoek bij UNIKIS, betreurt het grote aantal publicaties en debatten die geen enkel maatschappelijk probleem oplossen. De bevindingen van onderzoekers worden gepubliceerd in internationale tijdschriften om degenen die het onderzoek financieren tevreden te stellen.

Om deze situatie te verhelpen, stelt professor Bolema voor om energie en middelen te bundelen om onderzoek lokaal te financieren. Aansluitend bij deze gedachte pleit professor Nadine Chalachala ervoor om UNIKIS als een bedrijf te laten functioneren. Een kennisproductiebedrijf dat kennis verspreidt en ‘op de markt brengt’.

De wetenschappelijke conferentie werd bijgewoond door leden van het managementcomité, een aantal professoren, ‘supervisors’, assistenten, administratief personeel en studenten.

Op de slotceremonie ontvingen enkele medewerkers en leidinggevenden die deze alma mater hebben gediend, van de Université Libre du Congo (ULC) tot de Universiteit van Kisangani (UNIKIS) en de Université Nationale du Zaïre (UNAZA), certificaten van verdienste en een enveloppe. De professoren Kayembe Tshilumba en Mavinga Tana van UNAZA werden gehuldigd. De viering van de 60ste verjaardag van UNAZA ging van start op 31 oktober 2023, aan het slot van het academiejaar 2022-2023.

© CongoForum, 30.01.24 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.