Humanitaire gemeenschap “diep verontrust door ernstige schendingen internationaal humanitair recht” (CongoForum)

MWESO – De humanitaire gemeenschap is diep verontrust over de ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht die onlangs hebben plaatsgevonden in Oost-Congo, waarbij gevechten het leven hebben gekost aan vele burgers, onder wie vrouwen en kinderen.

De humanitaire coördinator van de VN in de Democratische Republiek Congo, Bruno Lemarquis, uit zijn diepe bezorgdheid over de nieuwe escalatie van het geweld in de provincie Noord-Kivu, in het bijzonder in Mweso, waar op 25 januari bij een bombardement in een woonwijk 19 doden en meer dan 20 gewonden vielen.

Dit staat in een persbericht van maandag 29 januari, signaleert Radio Okapi. Het herinnert alle partijen in het conflict aan hun plicht om burgers te beschermen. Burgers mogen niet het doelwit zijn van gevechten en hebben recht op passende hulp, aldus het persbericht.

Volgens OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) zijn de humanitaire gevolgen van de recente intensivering van het geweld erg verontrustend. Ongeveer 8.000 ontheemden hebben hun toevlucht gezocht in de buurt van het Mweso-ziekenhuis. Dit doet vrezen voor een nieuwe tragedie als de gevechten in de buurt van deze vitale voorziening, die volgens het internationaal humanitair recht beschermd moet worden, heviger worden.

OCHA wijst ook op de meer dan 250.000 mensen die dringend humanitaire hulp nodig hebben in de gezondheidszone Mweso.

“Het is van cruciaal belang om de veiligheid van humanitaire hulpverleners en burgers te garanderen, zodat de hulp hen kan bereiken en de humanitaire situatie niet verslechtert”, benadrukt Lemarquis.

Meer dan 2,5 miljoen mensen zijn ontheemd in Noord-Kivu als gevolg van het conflict. En deze mensen hebben beperkte toegang tot basisvoorzieningen, betreurt OCHA.

© CongoForum, 30.01.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.