Aartsbisschop wijst met beschuldigende vinger naar Tshisekedi, Kagame en Ndahishimiye (CongoForum)

GOMA – Katholieke kerkleiders uit de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Burundi vierden zondag een “vredesmis” in Goma, in het oosten van Congo, maar kort daarna braken er opnieuw gevechten uit.

Enkele duizenden gelovigen en lokale bewoners woonden de gebeurtenis bij, waarbij kardinaal Fridolin Ambongo, de aartsbisschop van Kinshasa, de Congolese, Rwandese en Burundese leiders bekritiseerde. Hij beschuldigde hen volgens het persbureau AFP ervan de bevolking aan te zetten tot “verdeeldheid en conflict” en beweerde dat sommigen van hen “belang hebben bij de voortzetting van het conflict” om “hun eigenbelang na te streven”.

Kardinaal Ambongo, bekend om zijn kritiek op de Congolese president Félix Tshisekedi, benadrukte de verantwoordelijkheid van de regering in Kinshasa, die volgens hem niet in staat is om “orde te scheppen aan onze grenzen” en geen controle heeft over “een groot deel van het oosten van het land”. Zijn toespraak, die bijna 40 minuten duurde, ging vooral over politieke en veiligheidskwesties en werd met applaus onthaald.

Sinds eind 2021 zijn twee territoria in Noord-Kivu (waarvan Goma de hoofdplaats is), Rutshuru en Masisi, in de greep van een conflict waarbij de M23-rebellen, gesteund door eenheden van het Rwandese leger, het opnemen tegen de FARDC (Forces armées de la RDC), die samenwerken met gewapende groepen, Burundese hulptroepen en twee buitenlandse militaire compagnieën.

Duizenden soldaten en militieleden zijn hierbij betrokken, evenals artillerie, gevechtsvliegtuigen en, meer recent, drie gevechtsdrones – waarvan er één woensdag werd vernietigd bij een landingsongeval en een tweede naar verluidt op 8 januari werd neergeschoten door de M23.

Kort na het einde van de religieuze viering begonnen artillerieontploffingen door de stad te galmen. In de buurt van Sake, ten westen van Goma, waren er gevechten tussen het Congolese leger (FARDC) en de M23-rebellen, die de stad al maanden omsingelen.

De dag voordien werd in Sake een jong meisje gedood en raakten vier mensen gewond bij vuurgevechten. Het offensief dat begin deze week werd ingezet door het Congolese leger en zijn hulptroepen, heeft geen vooruitgang geboekt. De gebieden onder controle van de rebellen zijn grotendeels nog altijd bezet.

Bij gevechten eerder deze week in Mweso (60 km ten noorden van Goma) werden volgens verschillende lokale bronnen minstens 14 burgers, onder wie veel kinderen, gedood door vuur dat werd toegeschreven aan de FARDC.

© CongoForum, 30.01.24 (rk)

Beeld – bron: Rosalie Zawadi/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.