Tshisekedi: “Geen dialoog mogelijk met Rwanda zolang ze grondgebied bezetten” (CongoForum)

KINSHASA – Er kan geen sprake zijn van een dialoog met Rwanda zolang dat buurland een stukje van ons grondgebied bezet. Dat heeft president Félix Tshisekedi gisteren, dinsdag, gezegd op de jaarlijkse ontvangst van de buitenlandse diplomaten die actief zijn in de DR Congo. Dat meldt Radio Okapi.

Tshisekedi blijft onderstrepen dat het oosten van Congo het slachtoffer is van agressie vanwege Rwanda. Over onze soevereiniteit en de onschendbaarheid van ons grondgebied valt niet te onderhandelen, luidt het.

Het Congolese leger blijft ‘de vijand’ aanpakken tot die volledig verslagen is, aldus het staatshoofd. Tshisekedi wil geen morzel gronds aan de vijand afstaan en dringt aan op de toepassing van de vredesplannen van Nairobi en Luanda. “Alleen zo kan er een vreedzame regeling komen voor het conflict tussen ons land en Rwanda.”

Congo leeft naar verluidt de afspraken na. Maar Rwanda doet dat zoals gewoonlijk niet, aldus Tshisekedi.

Martin Chungong Ayafor, de ouderdomsdeken onder de geaccrediteerde ambassadeurs, verklaarde dat de buitenlandse diplomaten Congo willen helpen bij het installeren van de nieuwe instellingen – na de verkiezingen. Volgens hem toonden de Congolezen hun maturiteit bij de verkiezingen van december 2023.

De buitenlandse diplomaat juichte ook toe dat Tshisekedi zich afzet tegen gevoelens van haat, tribalisme, clangevoelens en andere anti-waarden. En toonde zich tevreden over de bereidheid om de hand te reiken aan de oppositie.

© CongoForum, 31.01.24 (db)

Beeld – bron: Présidence RDC/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.