DYNAFEC is verontwaardigd over lage aantal vrouwen bij verkozenen (CongoForum)

KINSHASA – De ‘Dynamique Nationale des Femmes Candidates’ (DYNAFEC) is verontwaardigd en gefrustreerd omdat er maar betrekkelijk weinig vrouwen zijn verkozen voor de Nationale Assemblee en op diverse niveaus, meldt Mediacongo.

DYNAFEC stelt met verbittering vast dat het niet echt opschiet met de naleving van de vrouwenrechten in Congo. Ook al ratificeerde Congo internationale verdragen en maakte het wetteksten die een grotere deelname en vertegenwoordiging van vrouwen in zowel verkiesbare als nominatieve besluitvormingsorganen moesten bevorderen. Mathy Mponga Livea, de communicatiemedewerkster van DYNAFEC, zegt dat de uitslagen van de verkiezingen van december 2023 aantonen dat er niet veel vooruitgang is.

De Dynamiek, die beseft dat er nu wordt onderhandeld over een nieuwe Congolese regering, roept de betrokken politieke partijen op om paritaire lijsten met kandidaat-ministers op tafel te leggen, in overeenstemming met artikel 14 van de Grondwet.

DYNAFEC feliciteert verder president Félix Tshisekedi met zijn herverkiezing. De structuur ziet hem als een ‘kampioen van positieve mannelijkheid’. DYNAFEC hoopt dat Tshisekedi zich persoonlijk zal inzetten voor de promotie van de vrouw in Congo.

© CongoForum, 02.02.24 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi/MKB

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.