Congolese en Oegandese strijdkrachten praten over oplossing voor conflicten met Congolese vissers (CongoForum)

Pêcheurs sur le fleuve Congo, au niveau du Pool Malebo, non loi de Kinshasa. 2004.

BENI – Een team van het Congolese operationele sectorhoofdkwartier van Sokola 1 Grand Nord heeft dinsdag gesprekken gevoerd met een Oegandese legerdelegatie en maatschappelijke organisaties uit de plaats Kyavinyonge, op ongeveer 100 kilometer van de stad Beni in de provincie Noord-Kivu.

Centraal in deze besprekingen stond de zoektocht naar een oplossing voor het conflict dat al enkele maanden woedt tussen Congolese vissers in de visserijzone van Kyavinyonge en de Oegandese zeemacht over de schending van de grenzen in het meer.

Volgens de woordvoerder van de Sokola 1-operatie, kapitein Anthony Mwalushayi, waren de gesprekken vruchtbaar. Beide partijen zijn vastbesloten om een oplossing te vinden, bericht Radio Okapi.

“We hebben veel gesproken over wat we moeten doen, over de mechanismen die we moeten instellen zodat vissers uit beide landen kunnen samenwerken om arrestaties te voorkomen en om de relaties tussen de Oegandese en Congolese bevolking verder te harmoniseren”, aldus kapitein Anthony Mwalushayi.

De woordvoerder van de Sokola 1-operatie wijst erop dat “de DR Congo een gezamenlijke operatie uitvoert met de Oegandese landmacht en dat het ongepast is dat deze twee broederlanden na de landoperaties nog steeds problemen hebben, vooral met de zeemacht en de Congolese landgenoten (vissers) die in het gebied werken”.

Wat betreft de kwestie van de in beslag genomen uitrusting van Congolese of Oegandese vissers die worden vastgehouden in de Democratische Republiek Congo of in Oeganda, zei de woordvoerder dat de twee partijen waren overeengekomen om hun respectieve oversten te raadplegen om duurzame oplossingen te vinden.

“Ik kan u verzekeren dat er in de komende dagen hier opnieuw een bijeenkomst zal zijn waar een ceremonie zal worden gehouden om de visuitrusting die aan Congolese en Oegandese zijde in beslag is genomen officieel te overhandigen”, luidde het nog.

© CongoForum, 02.02.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.