Noord-Kivu: SYLAM waarschuwt bevolking voor explosieven (CongoForum)

GOMA – De ‘Synergie pour la lutte antimines’ (SYLAM) betreurde zaterdag de dood van ongeveer twintig mensen als gevolg van de ontploffing van explosieven in gebieden waar gevochten wordt, in de provincie Noord-Kivu. Het gaat onder meer om Masisi, Rutshuru en Nyiragongo.

Om de menselijke schade te beperken, roept SYLAM de bevolking die in en rond deze gevechtszones woont op om op te passen voor deze explosieven. Dat meldt Radio Okapi.

“In Sake hebben we net twee meisjes van 9 en 11 jaar verloren door een explosie. In Mweso stierven 19 mensen en waren er 27 gewonden. In Ntamugega raakte één meisje gewond. SYLAM vraagt alle mensen die in de buurt van de gevechtszones wonen, zoals in Rutshuru, Masisi, Nyiragongo en de stad Goma, om voorzichtig te zijn en het oorlogstuig niet te verwarren met de voorwerpen die we dagelijks gebruiken. Een mortier kan eruit zien als een stamper, een granaat kan eruit zien als een ananas en als een vis, een antipersoonsmijn kan eruit zien als een kleine lamp”, waarschuwde SYLAM-coördinator Marrion Ngavho.

Hij drong er bij de bewoners op aan om de overheid te waarschuwen wanneer ze een explosief vinden: “Vandaag vragen we de mensen in deze gevechtszones om geen voorwerpen aan te raken die ze niet kennen, maar om de autoriteiten, de politie, te waarschuwen, zodat zij ons kunnen informeren en wij kunnen komen om met de munitie af te rekenen. De huidige gevarenzones zijn: Kirotshe, Kimoka, Nyiragongo, Kibaya, Bweremana en het hele gebied Kamuronza-Sake waar de gevechten plaatsvinden.

© CongoForum, 05.02.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.