Middenveld ongelukkig over “stilzwijgen internationale gemeenschap” over Oost-Congo (CongoForum)

GOMA – Leden van de burgermaatschappij in Noord-Kivu hebben gisteren aan Jean-Pierre Lacroix, adjunct-secretaris-generaal van de VN voor vredeshandhavingsoperaties, ongenoegen geuit over het stilzwijgen en de laksheid van de internationale gemeenschap tegenover de moordpartijen, de oorlog die de bevolking van Oost-Congo in rouw dompelt en de totale straffeloosheid van Rwanda.

Deze activisten spraken maandag in Goma met deze VN-vertegenwoordiger, aldus Radio Okapi.

De voorzitter van het middenveld in Noord-Kivu, John Banyene, benadrukte, niet zonder verdriet, dat de organisaties ongelukkig zijn over de toegeeflijkheid tegenover Rwanda, ondanks het feit dat dit land in verschillende rapporten van VN-experts als agressor van de Democratische Republiek Congo wordt omschreven.

“Nog niet zo lang geleden hebben de Verenigde Naties aan Rwanda gevraagd om zijn troepen terug te trekken uit de DR Congo, maar dat is nooit gebeurd”, zegt Banyene. “Wij, als boeren, zeggen dat deze oorlog waarvan wij het slachtoffer zijn een oorlog met medeplichtigen is; wij zeggen dat Rwanda blijkbaar op de een of andere manier gesteund moet worden”.

Jean-Pierre La Croix reageerde door te wijzen op de noodzaak van regionale mechanismen om de crisis op te lossen. “Er zijn veel spelers die zich inzetten voor vrede in het gebied van de Grote Meren. We staan in contact met deze landen. U kent het Luanda-proces dat door Angola is opgestart, u kent het proces van Nairobi dat gericht is op de ontwapening van gewapende groepen. De Verenigde Naties, te beginnen met het secretariaat-generaal, is niet het orgaan dat beslist over sancties. Dat doen de lidstaten. Dit is een vraag die aan de staten moet worden gesteld”, stelt Lacroix.

Tijdens zijn verblijf in Goma had de nummer 2 van de VN ook een ontmoeting met de gouverneur van de provincie Noord-Kivu. Ze hadden het over de samenwerking tussen Monusco en de Congolese autoriteiten tijdens de overgangsperiode van de VN-vredesmacht.

© CongoForum, 06.02.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/ Blaise Makasi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.