VS roepen Rwanda op om steun aan M23 te staken en militairen terug te trekken (CongoForum)

GOMA – Het geweld in het oosten van de Democratische Republiek Congo neemt toe nu de Verenigde Staten van Amerika Rwanda officieel hebben opgeroepen om zijn steun aan de rebellengroep M23 te beëindigen en Rwandese strijdkrachten onmiddellijk weg te halen van Congolees grondgebied.

In een ondubbelzinnige verklaring die maandag werd gepubliceerd, riepen de Verenigde Staten opnieuw op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en tot het neerleggen van de wapens door de M23. Ze wezen ook met een beschuldigende vinger naar Rwanda als de belangrijkste aanstichter van het geweld in de regio, bericht Actualité.cd.

“We herhalen onze oproep aan Rwanda om zijn steun aan de M23 te staken en de Rwandese strijdkrachten onmiddellijk terug te trekken van Congolees grondgebied, aangezien hun steun aan deze gewapende groep alleen maar heeft gediend om het oosten van Congo voort te destabiliseren. De Verenigde Staten benadrukken al lang dat het essentieel is dat alle staten elkaars soevereiniteit en territoriale integriteit respecteren. Elke bewering van het tegendeel is onjuist”, klinkt het.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, besprak het conflict in het oosten van Congo ook met de voormalige Keniaanse president Uhuru Kenyatta en benadrukte het belang van het proces van Nairobi en de steun van regionale leiders om de crisis op te lossen. Blinken benadrukte de noodzaak van dialoog en regionale samenwerking om de weg vrij te maken voor een verzoening met de gewapende groepen.

Ook het standpunt van de Congolese president Félix Tshisekedi, die elke dialoog met de door Rwanda gesteunde M23-rebellen “categorisch” afwees, werd opnieuw bevestigd. Tijdens een officiële ontvangst van buitenlandse diplomaten benadrukte Tshisekedi “het niet-onderhandelbare karakter van soevereiniteit” en bevestigde hij dat de strijdkrachten van de Democratische Republiek Congo (FARDC) zich zullen blijven inzetten totdat de M23 volledig is uitgeroeid.

Op het grondgebied van Masisi woeden nieuwe gevechten, vooral in Mweso, waar het leger stellingen van de M23 bombardeert. Er zijn meldingen van massale volksverhuizingen, waardoor de humanitaire crisis in de regio verergert.

© CongoForum, 06.02.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.